Pe câți bani de la bănci pune mâna Guvernul: se va umple bugetul public dintr-un foc

de: Mădălina Bahrim
27 09. 2023

Una dintre cele mai importante schimbări fiscale pregătite de Guvern vizează instituirea unei impozitări mai agresive a băncilor din România.

Executivul de la București și-a asumat răspunderea pe noul pachet de măsuri fiscale, deci băncile vor fi bune de plată, în viitorul imediat apropiat.

Impozitarea băncilor, foarte bănoasă

Calcule preliminare arată că impozitarea mai agresivă aplicată băncilor de la noi din țară se va dovedi a fi deosebit de profitabilă pentru vistieria publică. Guvernul ar urma să adune la buget sume colosale de bani, datorită noilor schimbări legislative din plan fiscal.

Ar fi vorba despre o impozitare cu 2% pe cifra de afaceri pentru bancherii mari din România, deși inițial era vorba despre doar un singur punct procentual. Se pare însă că apare un amendament la pachetul fiscal care schimbă radical situația în defavoarea bancherilor.

Dacă analizăm cele mai puternice 6 bănci din România, după active, constatăm că sumele ce vor fi strânse la bugetul de stat vor avea cote impresionante. Un astfel de calcul a fost realizat de colegii de la newsweek.ro.

Cele mai mari bănci din România, taxate dur

Numai de la BCR, de exemplu, la o cifră de afaceri de 14.185.810.548 lei, vorbim despre o taxă de 283 milioane lei.

Exemplele continuă:

Transilvania: cifră afaceri: 114.952.739.007 lei Taxa plătită statului: 283 milioane lei

-Raiffeisen : cifră de afaceri: 6.872.816.538 Taxa plătită statului: 136 milioane lei

-Unicredit : cifră de afaceri: 7.051.337.650 Taxa plătită statului: 141 milioane lei

-CEC : cifră de afaceri: 5.623.031.089 Taxa plătită statului: 112 milioane lei

-BRD: cifră de afaceri: 3.459.000.000 Taxa plătită statului: 69 milioane lei.

Firmele nu au cum să scape de impozitul pe cifra de afaceri

De asemenea, conform explicațiilor oferite de premierul Marcel Ciolacu, nici companiile care au afaceri de milioane, dar raportează profituri zero, nu vor fi scutite de plata impozitului pe cifra de afaceri.

”Sunt companii de stat care au pierderi, dar nu de astăzi, nu le-am făcut eu, în două luni, ele au pierderi de 20 de ani. Dacă nu sunt în stare, să intre în insolvenţă şi pe urmă în faliment. S-a terminat, statul nu mai… Am înţeles, v-am dat să respiraţi pe un an, doi.

Nu poţi să ai cifră de afaceri de 100 de milioane de euro anual, de 15 ani şi tu eşti de 15 ani pe pierderi. Noi am pus minimum 1% din cifra de afaceri. Statul încasează aceşti bani, iar la sfârşitul anului fiscal se face regularizarea, nu este o impozitare peste altă impozitare, se deduce din cei 16%”, a afirmat Ciolacu, luni, la Antena 3.